Lees alle verhalen uit Zorg en Welzijn!

Lees meer
Uit de praktijk!

PraktijkverhalenIngrid Schrijver

Ingrid werkt sinds 2005 als pedagogisch medewerker bij Kinderstad. Ze werkt vier dagen in de week in de babygroep met kinderen in de leeftijd van nul tot tweeënhalf jaar en gaat
iedere dag met plezier naar haar werk. Waarom zij er toe doet voor de kinderen in haar babygroep ‘de Vliegers' vertelt ze in dit interview.
 
 
Dit is mijn dag
‘De ochtend begint met het binnendruppelen van de kinderen tussen half acht en negen uur. De ouders vertellen mij hoe de kinderen geslapen hebben, wat ze wel en niet eten en of er nog bijzonderheden zijn waar wij in het team rekening mee moeten houden.
 
Dan begint ons dagprogramma. We starten met spelen en ruimen daarna op. Dan gaan we aan tafel en zingen we samen. De kindjes bepalen zelf welk liedje we zingen. Er komt een liedjesmand op tafel met plaatjes waar liedjes bijhoren. Als ze bijvoorbeeld een plaatje van een koe kiezen. Zingen wij een liedje van een koe.
 
Na het zingen krijgen de kinderen een koekje. Dan gaan de allerkleinsten naar bed en verschonen we de wat grotere kinderen. Terwijl de baby's slapen hebben wij tijd om met de wat grotere peuters een activiteit te doen. Dat varieert van ‘buiten spelen' tot ‘kliederen met verf'. Bij Kinderstad werken we met het ‘Pedagogisch Kookboek' hierin staan heel veel activiteiten uitgewerkt, dus ook als er eens geen inspiratie is hebben we genoeg keuze in activiteiten. Meestal hebben we dat niet nodig hoor', lacht Ingrid.
 
Wat je echt nodig hebt hier
‘Geduld, creativiteit, flexibiliteit en zorgzaamheid zijn heel belangrijk als je werkt met deze jonge kinderen. Je moet echt met kleine kinderen willen omgaan. Persoonlijk contact met kinderen en ouders is heel erg belangrijk voor mij. Dat maakt het werken hier echt heel waardevol' vertelt Ingrid enthousiast.
 
Hun kostbaarste bezit
Ingrid zegt: ‘De kinderen en de ouders zien altijd dezelfde gezichten. Dat schept vertrouwen, en dat is belangrijk. De ouders vertrouwen ons toch hun kostbaarste bezit toe. En weet je wat mijn dag nu echt heel leuk maakt? Als zo'n kleine dreumes naar je toe komt rennen en probeert je naam uit te spreken. ‘Ingrid' is voor die kleintjes echt een behoorlijke opgave hoor!'
 
Beroepskeuze
Na het behalen van haar VMBO diploma was het voor Ingrid nog niet helemaal duidelijk wat ze wilde gaan doen. Tijdens haar vervolgopleiding tot verzorgende kwam Ingrid erachter dat dit helemaal niet bij haar paste en ging ze op zoek naar een andere opleiding. Op het ROC Midden Brabant volgt ze een schakeljaar en al tijdens een snuffelstage wist ze het: ‘Ik ga de kinderopvang in!' Na haar stage bij Kinderstad mocht ze blijven, sindsdien is ze er niet meer weggegaan. Ingrid heeft het prima naar haar zin in haar functie, met haar collega's en de kinderen waarmee ze werkt.
 
 
Ik doe er toe!
‘De activiteiten die we samen met de kinderen doen stimuleren hun ontwikkeling. Ontdekken doen we samen. Hoe voelt vingerverf aan? Wat gebeurt er met de verf als je er zand in gooit? Het zijn kleine dingen die helpen in het begrijpen van de wereld om je heen. En dat doet er toe!' zegt ze.

UITGELICHT

Wijkverpleegkundige bij de thuiszorg

Lees alle verhalen uit zorg en welzijn!

Lees meer
Praktijkverhalen

Een combi-opleiding voor Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg?

Lees meer
Samen aan Zet