DIRECT NAAR:

Ik en Zorg en Welzijn

Hieronder vind je algemene informatie over werken en leren in Zorg en Welzijn. Ben je op zoek naar informatie specifiek over jouw persoonlijke situatie? Daarmee kan een UWV, school of werkgever je verder helpen. 

Past de zorg- en welzijnssector wel bij mij?
Wil je weten of de beroepen in deze sector bij je passen? Dan kun je je talent testen op www.beroepeninbeeld.nl

Speelt mijn leeftijd een rol?
Werken in de Zorg betekent vaak onregelmatig werken en doet daarnaast een beroep op uw fysieke gesteldheid. Wanneer je flexibel bent en er geen fysieke belemmeringen zijn is je leeftijd minder belangrijk. Als 50-plusser zijn er dan zeker nog mogelijkheden voor jou.

Leren

Welke vooropleiding heb ik nodig?
Dit verschilt per functie. Meer informatie vind je door hier te klikken.

Je kunt ook kijken bij www.youchooz.nl

Ik heb geen vooropleiding in de Zorg, maar ik ben wel een zorgzaam type. Kan ik zo aan de slag?
Zonder gerichte opleiding in de zorg kun je aan de slag als huishoudelijk medewerker in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg, huishulp bij een thuiszorgorganisatie, Alphahelpende en als ADL-assistent bij Fokus Wonen (www.fokuswonen.nl).

Hoe kan ik mijn kansen vergroten op een opleidingsplaats of baan?
Door zelf initiatief te tonen richting werkgever en je aan te melden als vrijwilliger vergroot je zeker je kansen op een opleidingsplaats of baan. Als vrijwilliger krijg jij de kans een ‘kijkje in de keuken’ te nemen van een organisatie en je kwaliteiten te laten zien. Dit zegt meer dan alleen een sollicitatiebrief.
Praat met vrienden en kennissen over jouw wensen; wanneer zij zelf werkzaam zijn binnen de zorg, probeer dan via hen een keer een dagje mee te lopen.

Werken

Kans op werk?
De meeste kansen op een baan zijn er in de zogenaamde ’handen aan het bed'-functies, bijvoorbeeld verzorgende of verpleegkundige in de ouderenzorg.
Op dit moment  zijn er nauwelijks opleidingsplaatsen of vacatures in de kinderopvang. Ook in de werkvelden Welzijn en Jeugdzorg wordt er veel bezuinigd en dit is meteen merkbaar aan het aantal vacatures die er op dit moment zijn. Vanaf het derde studiejaar zijn er wel opleidingsplaatsen (SPH, Social studies. etc.).
Ziekenhuizen bieden regelmatig opleidingsplaatsen (leren en werken)  aan voor de volgende functies: anesthesieassistent, operatieassistent, röntgenlaborant en hartlongfunctielaborant. Hiervoor is een havo-diploma met exacte vakken (wiskunde, biologie en scheikunde) verplicht.

Moet ik onregelmatige diensten draaien?
Ja, in veel functies zal dit zeker verwacht worden.

Ik heb geen affiniteit met het geven van lichamelijke verzorging.  Wat is er voor mij dan mogelijk?
Wanneer je geen gerichte opleiding in zorg en welzijn hebt, kun je bijvoorbeeld huishoudelijk werk doen in een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg of in de thuiszorg.  Heb je een administratieve achtergrond of ervaring in de horeca, dan bestaat de mogelijkheid om op dat gebied binnen de zorg aan de slag te gaan. Helaas liggen die banen niet voor het oprapen. De meeste vraag is echt richting verzorging.
Wil je meer een begeleidende rol? Denk dan aan de gehandicaptenzorg en  geestelijke gezondheidszorg (psychiatrie en verslavingszorg); hiervoor is een gerichte opleiding op niveau 3/4 vereist.

Ik wil fulltime aan de slag in de Zorg, kan dat?
De meeste banen in  de verzorging en verpleging zijn parttime; Het geven van lichamelijke verzorging vindt immers vaak  in de ochtenduren (bij het opstaan) en ’s avonds (bij het naar bed gaan) plaats.
In de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg (psychiatrie en verslavingszorg) worden (nog) wat vaker fulltime dienstverbanden aangeboden.
In het ziekenhuis worden op dit moment fulltime opleidingsplaatsen aangeboden voor de functie van operatieassistent, anesthesieassistent, röntgenlaborant en hartlongfunctielaborant.

Leren en Werken

Voor de functies van verzorgende, (psychiatrisch) verpleegkundige en medewerker maatschappelijke zorg worden BBL-trajecten aangeboden. Dit betekent voor je dat je gaat solliciteren naar een opleidingsplaats bij een zorginstelling en je inschrijft bij een ROC. Werkgevers kun je  terugvinden onder het kopje ’organisaties‘  op BrabantZorg.Net. Wanneer je dan doorklikt naar de homepage van de desbetreffende organisatie kun je meteen zien of zij opleidingsplaatsen aanbieden.
Belangrijke tip: de selectieronden beginnen vaak een half jaar voordat de opleiding van start gaat.

 

UITGELICHT

Wijkverpleegkundige bij de thuiszorg

Lees alle verhalen uit zorg en welzijn!

Lees meer
Praktijkverhalen

Een combi-opleiding voor Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg?

Lees meer
Samen aan Zet