Persoonlijk begeleider Paola van Wijk werkt met mensen met een lichte verstandelijke beperking. Moeilijk? Soms, maar in ieder geval heel afwisselend.

 

Wat maakt het begeleiden van deze mensen zo afwisselend?

Er is altijd wel iets aan de hand. Problemen op het werk, moeilijke relaties, te weinig geld. Het oplossen van moeilijke dingen gaat net even anders als je een lichte verstandelijke beperking hebt. En dat is voor mij dan meteen de uitdaging. Eerst goed luisteren en begrijpen en dan samen een oplossing bedenken.
Maar er gebeuren ook heel veel leuke en mooie dingen, hoor. Zo heeft nog niet zo lang geleden een cliënt haar rijbewijs gehaald. Dan zijn we samen supertrots.

 

Je bent aandachtsfunctionaris LVB. Wat houdt dat in?

Voor het project ‘Kiezen voor uitblinken’ heeft SOVAK gekozen om uit te blinken in de begeleiding van mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Een belangrijke vraag daarbij is: wat hebben LVB’ers nodig om goed en gelukkig te leven. En vervolgens, wat moeten begeleiders weten en kunnen om dat samen met de cliënt en zijn sociale netwerk voor elkaar te krijgen. Elke locatie van SOVAK waar mensen met een LVB wonen, heeft een aandachtsfunctionaris LVB. Ik ben dat voor de Markt in Wijk en Aalburg. Een keer per maand komen de aandachtsfunctionarissen bij elkaar om kennis en ervaringen te delen en zo van elkaar te leren. Daarnaast zijn er workshops waar d.m.v. rollenspel geoefend wordt met moeilijke situaties. Leerzaam is ook het LVB- café waar begeleiders praten over de dagelijkse gang van zaken op de groep.


Terug naar nieuwsoverzicht