Jeugdbescherming Brabant logo

Over de organisatie

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Jeugdbescherming Brabant is een dynamische organisatie, die specialistische expertise levert op het gebied van veiligheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren.  Ben je niet bang voor verandering, sta je stevig in je schoenen en ga je dilemma’s niet uit de weg? Werk je graag met kinderen, jongeren en hun ouders? Lees dan zeker verder wat wij jou te bieden hebben. 

Doel van het werk van Jeugdbescherming Brabant is om met passende zorg voor kind en gezin te komen tot een veilige en stabiele situatie, waarin kinderen kunnen opgroeien en zich positief kunnen ontwikkelen.  De ruim 400 medewerkers van Jeugdbescherming Brabant geven advies en ondersteuning bij complexe opvoedingsproblematiek, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Verder is onze afdeling Spoedeisende Zorg dag en nacht bereikbaar als er sprake is van een crisissituatie. 

De hulp is vaak opgelegd door een kinderrechter, maar kan ook vrijwillig zijn. Jeugdbescherming Brabant voert de maatregel uit. Wij werken daarbij in het gezin altijd nauw samen met de (pleeg)ouders, het kind en met andere betrokken zorgverleners en organisaties.

Locaties

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Service Bureau

Jeugdbescherming Noordoost-Brabant

Jeugdbescherming Zuidoost-Brabant

Jeugdbescherming West-Brabant

Jeugdbescherming Midden-Brabant

Werken bij

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Van jou verwachten wij een professionele opstelling, waarbij je altijd uitgaat van het belang van de cliënt. Je gaat uit van de sterke kanten van het gezin en sluit aan bij mogelijkheden van de cliënt. Je werkt methodisch en hebt een helder plan van aanpak. Reflecteren op je functioneren is vanzelfsprekend voor jou. Je kunt je helemaal vinden in onze kernwaarden: duidelijk, respectvol, openheid en professioneel. 

Onze medewerkers hebben een relevante HBO-opleiding (SPH, Pedagogiek of MWD). Voor gedragswetenschappers is een universitaire studie Pedagogiek of (Ontwikkelings)Psychologie een vereiste. 

Wij vinden het belangrijk dat je je als nieuwe medewerker snel thuis voelt in de organisatie en op de hoogte bent van onze werkwijze en procedures. Daarom hebben we een uitgebreid inwerkprogramma.
Tijdens de eerste maanden bouwen we je werkzaamheden geleidelijk op en krijg je begeleiding van een ervaren collega. Daarnaast is er een scholingsprogramma. In het eerste dienstjaar is er een collectief scholingsprogramma. 

De meest voorkomende functies op een rij
Jeugdzorgwerker
In deze generieke functie krijg je te maken met cliënten waarbij sprake is van:

 • ondertoezichtstelling (OTS)
   Als er sprake is van ernstige (opvoedings)problemen en de ontwikkeling of veiligheid van het kind in gevaar komt, kan de kinderrechter een ondertoezichtstelling opleggen. Daarbij geef jij ouders verplicht begeleiding en houd je toezicht bij de opvoeding.  Samen bepaal je wat er nodig is om de situatie te verbeteren. Je kijkt daarbij vooral naar de sterke kanten en de mogelijkheden van het gezin.
 • voogdij
  Als ouders niet in staat zijn om het gezag over hun kinderen uit te voeren en er is in het netwerk niemand die deze taak op zich kan nemen, wijst de kinderrechter de voogdij toe aan Jeugdbescherming Brabant. Dan neem jij de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van het kind over, bepaal je door wie het kind wordt opgevoed, je houdt toezicht, treedt op als wettelijk vertegenwoordiger en beheert het vermogen van het kind. 
 • jeugdreclassering
  Je begeleidt jongeren vanaf twaalf jaar die in aanraking zijn gekomen met politie of justitie.  Je werkt aan het herstel van de ontwikkelingskansen van de jongeren. Belangrijkste doel is herhaling van het strafbare gedrag en een criminele carrière voorkomen, zodat de maatschappij veiliger wordt. Minstens zo belangrijk is het bieden van een beter toekomstperspectief aan de jongere.
 • spoedeisende zorg
  In crisissituaties en er is direct hulp nodig, is Spoedeisende Zorg dag en nacht bereikbaar.  Zo nodig ben je binnen twee uur ter plaatse om te inventariseren wat er moet gebeuren om tot een veilige situatie te komen. Je kijkt naar de mogelijkheden om door middel van hulp en ondersteuning de crisissituatie thuis op te lossen. Als het kind niet thuis kan blijven, zorg je voor een veilige plek. Daarna bekijk je welke vervolgstappen nodig zijn. 

Gedragswetenschapper
Je toetst de beslissingen van de jeugdzorgwerkers in jouw team. Je adviseert over plannen van aanpak, over beslissingen en over de zorg die een kind nodig heeft. 

Geen passende vacature op dit moment? Informeer bij Jeugdbescherming Brabant of een open sollicitatie zinvol is via sollicitatie@jbbrabant.nl.

Leren bij

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Per jaar lopen ongeveer 25 studenten stage bij Jeugdbescherming Brabant. Onder verantwoordelijkheid van een ervaren jeugdzorgwerker maken zij kennis met ons werk(veld) en gaan zij zelf aan de slag.

HBO-studenten van de studierichtingen SPH, Pedagogiek en MWD zijn welkom. Kijk naar de mogelijkheden op onze website, kies uit een van de stageplaatsen en stuur een gemotiveerde mail naar sollicitatie@jbbrabant.nl. Vermeld daarin ook de locatie die je kiest. Om zoveel mogelijk studenten een kans te bieden op een stageplaats, mag je één locatie kiezen. Als die al ingevuld is, en er is nog een plek op een andere locatie, nemen we contact met je op.

Vrijwilligerswerk

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Regelmatig zoekt Jeugdbescherming Brabant vrijwilligers. Bijvoorbeeld om kinderen te vervoeren die niet meer thuis wonen en een omgangsregeling hebben met hun ouders.
Kijk op onze website naar de mogelijkheden.

Vacatures Jeugdbescherming Brabant ({{numVacatures}})

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Bekijk de 1 actuele vacatures van Jeugdbescherming Brabant en vind de baan die bij jou past.

Wil je als eerste op de hoogte worden gesteld van nieuwe vacatures van Jeugdbescherming Brabant? en maak een vacature alert aan.

{{loc.title}}
Op dit moment heeft Jeugdbescherming Brabant geen vacatures open staan.

Vrijwilliger vacatures Jeugdbescherming Brabant ({{numVrijwilligers}})

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up
{{loc.title}}

Op dit moment heeft Jeugdbescherming Brabant geen vrijwilliger vacatures open staan.