Zuidwester logo

Over de organisatie

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Wij zijn Zuidwester. In het Zuidwesten van Nederland dé zorg- en dienstverlener voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel of stoornis in het autisme spectrum. Onze 1800 medewerkers werken met hart en ziel voor hen. Onze missie: perspectief op waardevol leven en zinvol werk, in een veilige omgeving, waarin leren en ontwikkelen centraal staat voor cliënt én medewerker!

Regio West-Brabant heeft in totaal 9 locaties waar in totaal 60-65 cliënten wonen.

Vier woonhuizen en één dagbestedingslocatie in Breda, een appartementencomplex (14 bewoners) in Oudenbosch en een zorgboerderij (2 woningen en dagbesteding) in Zevenbergen.

Locaties

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Zuidwester (West-Brabant)

Werken bij

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Jij bent.. op zoek naar een leuke baan

Jolanda is een van de medewerkers die graag bij Zuidwester werkt. Ze werkt voor en met mensen.

“Ik ben Jolanda en ik werk als medewerker dagbesteding in Oud- Beijerland. Voor elke cliënt maken we een eigen programma, dat past bij zijn of haar mogelijkheden. En bij de wensen van de cliënt natuurlijk. Met iemand die graag naar buiten gaat, gaan we wandelen. Voelt een cliënt zich binnen prettiger, dan bieden we binnenshuis een activiteit aan. Je mag van ons de allerbeste zorg verwachten. Daarom zetten we alle afspraken duidelijk op papier.” 

Al onze medewerkers – in totaal ongeveer 2000– zijn breed geschoold en gemotiveerd. Samen met vele enthousiaste vrijwilligers bieden zij wat onze cliënten nodig hebben en leveren zij een bijdrage aan een volwaardig burgerschap. De persoonsgerichte ondersteuning vraagt om medewerkers die meedenken, kunnen veranderen en zich willen ontwikkelen. Onze afdeling Personeel & Organisatie speelt daarbij een aanjagende en initiërende rol.

Contactpersoon

Leren bij

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Jij bent.. een professional in de dop
Wij beschikken over een aparte afdeling voor scholing en training: het Opleidingscentrum Zuidwester (OCZ). Voor de verschillende opleidingen hebben wij stageplaatsen in ons hele werkgebied. 

In samenwerking met ROC Zadkine bieden wij de MBO-beroepsopleiding SPW4 – MMZ4 aan.

Leren en werken
Wil je een opleiding volgen en ervaring opdoen in het werken met mensen met een verstandelijke beperking? Zuidwester biedt je de mogelijkheid om als leerling-werknemer al werkend en lerend de nieuwe landelijk erkende kwalificatie van Medewerker Maatschappelijke Zorg, richting Gehandicaptenzorg te behalen. Deze incompany beroepsopleiding wordt in nauwe samenwerking met Zadkine Zuid-Hollandse Eilanden verzorgd. Deze leerweg heet de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL).

Bij het werkend leren krijg je een praktijkopleider van het Opleidingscentrum Zuidwester (OCZ) toegewezen. Deze biedt je ondersteuning bij het leerproces en heeft een rol in de praktijkbeoordeling. Dit gebeurt in samenwerking met de BPV begeleider op je werkplek (officieel: Beroeps Praktijk Vormingsplaats/BPV plaats). De leerlingplaatsen zijn erkend door Calibris. Zuidwester beschikt over circa 65 erkende opleidingsplaatsen voor het incompany-traject.

Na het behalen van je diploma MZ biedt Zuidwester je baangarantie voor minimaal 23 uur aan, als Ondersteunend Medewerker. Je beschikt over een landelijk erkende beroepskwalificatie voor de sector Welzijn.

Voor meer informatie over het werken en leren binnen Zuidwester kun je contact opnemen met het OCZ. Zij helpen je graag verder in de zoektocht naar een leuke opleiding met baangarantie.

Leren en stage
Als je gekozen hebt voor een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL), dan kun je kiezen voor een stageplaats bij Zuidwester. De beroepspraktijkvorming (BPV) vormt een belangrijk onderdeel van alle MBO opleidingen. Het is dat gedeelte van de opleiding dat in de praktijk plaats vindt, met als doel de stagiaires zo goed mogelijk te begeleiden om volwaardig hun beroep te kunnen uitoefenen. Zuidwester biedt BPV plaatsen voor verschillende kwalificaties en niveaus binnen de sector Zorg en Welzijn.
Zuidwester heeft voor de volgende opleidingen een Calibris-erkenning als leerbedrijf:
Opleidingen Welzijn:

 • Niveau 4 - MMZ Gehandicaptenzorg (3,5 - 4 jaar)
 • Niveau 4 - SPW 4 (3,5 jaar)
 • Niveau 3 - MMZ3 ( 3 Jaar)
 • Niveau 3 - SPW 3 ( 3 Jaar)
 • Niveau 2 - Helpende zorg en welzijn (2 jaar)

Opleidingen Verpleging en Verzorging:

 • Niveau 4 - Verpleegkundige (3 jaar)
 • Niveau 3 - Verzorgende (3 jaar)
 • Niveau 2 - Helpende zorg en welzijn (2 jaar)

Overige opleidingen:

 • Niveau 4 - Medewerker Facilitaire dienstverlening (3 jaar)
 • Niveau 2 - Medewerker Facilitaire dienstverlening (2 jaar)
 • Niveau 4 - Sport- en bewegingscoördinator (3 jaar)
 • Niveau 2 - Sport- en bewegingsleider

Stagemogelijkheden
Naast mogelijkheden in de hiervoor genoemde richtingen biedt Zuidwester ook stagemogelijkheden voor een aantal andere opleidingen:

 • MBO: Economie, Groen, Techniek.
 • HBO: SPH, Fysiotherapie, Personeel en Arbeid, Logopedie, Creatieve therapie, Orthopedagogiek.

Voor meer informatie of vragen over stageplaatsen kun je contact opnemen via bpvloket@zuidwester.org.
 
Als je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek kun je dit formulier downloaden en ingevuld meenemen naar het gesprek met je motivatiebrief.

Contactpersoon

Vrijwilligerswerk

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Jij bent.. de vrijwilliger die wij zoeken!
Vrijwilligers zijn essentieel in het leven van onze cliënten. Lekker de tijd nemen voor persoonlijke aandacht, een gesprek, samen een stuk fietsen of een eindje wandelen, samen knutselen aan een scooter om die weer aan de praat te krijgen, ‘s avonds een keertje zwemmen... Hele gewone dingen die het leven van de cliënt juist speciaal maken.

Onbetaald, maar onbetaalbaar!
Zuidwester probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen, mogelijkheden en interesses van vrijwilligers. Wij vergoeden ook je reiskosten en hebben een verzekering afgesloten voor persoonlijke aansprakelijkheid en ongevallen.
Vrijwilligers met een werkeloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering kunnen met toestemming van hun uitkeringsinstantie bij Zuidwester terecht.

Hoe word je vrijwilliger?
Ben je met enige regelmaat of voor een bepaalde periode beschikbaar als vrijwilliger? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Wij lichten het vrijwilligerswerk en de mogelijkheden graag nader toe.

Zuidwester heeft op verschillende locaties een aantal medewerkers die het vrijwilligersbeleid uitvoeren. Tevens zijn zij het aanspreekpunt voor de vrijwilligers in die regio.

Klik hier voor de folder vrijwilligerswerk.

Contact

Regio Zuid-Holland Zuid
Hellevoetsluis : 0181 392919
Oud Beijerland : 0186 645700
Spijkenisse : 0187 898888

Regio Goeree-Overflakkee
Middelharnis : 0187 898888

Regio West-Brabant
Breda : 076 5258540

Regio Zeeland
Goes : 0113 246800

Contactpersoon

Vacatures Zuidwester ({{numVacatures}})

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up

Bekijk de 2 actuele vacatures van Zuidwester en vind de baan die bij jou past.

Wil je als eerste op de hoogte worden gesteld van nieuwe vacatures van Zuidwester? en maak een vacature alert aan.

{{loc.title}}
Op dit moment heeft Zuidwester geen vacatures open staan.

Vrijwilliger vacatures Zuidwester ({{numVrijwilligers}})

keyboard_arrow_downkeyboard_arrow_up
{{loc.title}}

Op dit moment heeft Zuidwester geen vrijwilliger vacatures open staan.