zoekt een

Persoonlijk Begeleider | Het Tuinhuis

Het is tijd voor het avondeten. Elke cliënt geniet hier op zijn eigen manier van. Janine eet alles graag door elkaar gemengd en goed gepureerd, Rik wil graag aardappels en groente apart en voelt graag nog wat stukjes, Hanny heeft sondevoeding. Je maakt eerst goed contact en neemt de tijd. Met één cliënt eet je alleen, met anderen in een groepje van drie. Zo kunnen ze op hun manier genieten van het eetmoment. Na het eten zie je dat de zon nog even door de bomen piept, dus je gaat met een aantal nog even naar buiten. Maar eerst bel je nog met één van de ouders om over hun zoon en zijn medicatie te overleggen. En daarna: naar buiten! De cliënten genieten van de zonnestralen die door de takken voor een lichtspel zorgt en de wind die lichtjes hun haren beweegt en een streling in hun gezicht geeft.

Als persoonlijk begeleider ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een zorgplan voor één of meerdere cliënten. In een zorgplan wordt vastgelegd welke zorg voor de cliënt gewenst en nodig is. Hierbij kan je denken aan afspraken over ADL zorg of begeleiding. Bij Siza doen we dat in nauw overleg met de zogenaamde driehoek; behandelaar, cliënt (-vertegenwoordiger) en persoonlijk begeleider. Daar kunnen andere disciplines, zoals een arts, fysiotherapeut of logopedist bij betrokken worden. 

Naast het verantwoordelijk zijn voor het zorgplan van een aantal cliënten, ben jij degene in het team die ervoor waakt dat de begeleidingsafspraken en omgevingsvoorwaarden uitgevoerd worden. Daarnaast coach je waar nodig jouw collega’s op dit gebied. Bijvoorbeeld wanneer je ziet dat je collega net niet de juiste volgorde van afgesproken rituelen inzet voordat een client gaat slapen. Of je ziet dat jouw collega de cliënt constant een prikkelarme omgeving biedt, terwijl het juist helpend is dat de cliënt af en toe uitgedaagd wordt door prikkels. 

Als je werkt met mensen met een ernstige meervoudige beperking is het belangrijk dat je de tijd neemt voor het maken van contact. Hierbij gaat het om daadwerkelijk contact maken en behouden, prikkels afstemmen op dat wat de cliënt op dat moment aan kan en het zien van mogelijkheden. Daarom ken je het levensverhaal van de cliënt. Door het zorgplan, door eigen ervaring en door kennis te delen met belangrijke mensen in het leven van de cliënt. Zoals familie en bekenden, je collega's en andere disciplines. Je vindt het een uitdaging om betekenis te kunnen verlenen aan lichaamstaal, daarbij is het ‘kleine kijken’ van belang: het gaat niet alleen om het zien, maar om het gebruiken van alle zintuigen. Hierdoor kun jij jouw begeleiden en handelen goed afstemmen op de cliënt en voelt hij zich veilig en geborgen. 

Wat neem je mee?

✓ Je hebt een zorggerelateerde opleiding op MBO 4, zoals MZ (Persoonlijk Begeleider GHZ en SD) of MBO-VP. Een HBO-opleiding kan ook, zoals SPH of Social Work.
✓ Je hebt ervaring met cliënten met EVB en EMB.
✓ Verder ben je bereid om alle diensten te werken, ook slaapdiensten.
✓ Bekendheid met de LACCS-methodiek is een pré.
✓ Wanneer het nodig is, wil je voorbehouden handelingen uitvoeren en leren, zoals medicijnen delen, sondevoeding toedienen of wondverzorging verlenen.   

Met wie ga jij werken?

In het Tuinhuis van locatie Bergland in Tilburg wonen en logeren kinderen en jongeren met EMB. Het gaat om mensen die naast ernstige verstandelijke beperkingen – een ontwikkelingsleeftijd tot ongeveer 2 jaar - ook ernstige motorische beperkingen hebben, waardoor ze bijvoorbeeld niet zelfstandig of zonder hulpmiddelen kunnen lopen. Daarnaast hebben de meesten van hen ernstige zintuiglijke beperkingen, waarbij ook de prikkelverwerking in de hersenen beschadigd kan zijn. Niet alleen het zien en het horen, maar ook de tast, het evenwichtsgevoel, het houding- en bewegingsgevoel, en de reuk en smaak kunnen afwezig zijn of anders functioneren.

Mensen met EMB beschikken meestal niet over een actief of passief taalbegrip: zij communiceren veelal via lichaamstaal. Zij zijn kwetsbaar en hebben een sterk verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Ook zijn ze sterk afhankelijk van hun omgeving en van jou als begeleider. Mensen met EMB hebben ondersteuning nodig bij alle aspecten van het dagelijkse leven gedurende de gehele dag.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Zoals jij zorgt voor je cliënten, zorgt Siza voor jou en daarom start je met een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een vast dienstverband. De arbeidsvoorwaarden zijn conform gehandicaptenzorg schaal 40 en bevat de volgende voordelen voor jou:

✓ Dertiende maand: eindejaarsuitkering van 8,33%

✓ 144 vakantie-uren en 57 PBL-uren (op basis van fulltime)

En verder:

✓ Onregelmatigheidstoeslag

✓ Fiscaal voordeel bij aankoop fiets, computer, of weekendje weg.

Het team

Je wordt onderdeel van een divers team met collega’s die allemaal hart hebben voor het werken met de cliënten. Het team vindt het belangrijk open en transparant naar elkaar te zijn. Feedback geven en ontvangen hoort daarbij. We werken hard en dat gaat gepaard met veel lol en plezier samen met collega's én met de kinderen en jongeren.

Wil jij een onderdeel zijn van een team dat zich inzet voor jongeren? Super! Solliciteren kan via deze pagina. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met Robbert, onze recruiter voor deze vacature: 06 205 302 96. 

Recente vacatures