Ervaringsdeskundige – (Trans)Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA)

In welke omgeving ga je werken?
De FPA is een gesloten behandelafdeling voor cliënten die door de rechtbank zijn veroordeeld in verband met delictgedrag dat samenhangt met psychiatrische en psychosociale problematiek. Onderdeel van hun veroordeling is een (klinische) behandelverplichting voor deze problematiek.

De FPA bestaat uit drie units met in totaal 26 bedden. De doelstelling van de afdeling is het voorkomen van nieuw delictgedrag bij terugkeer in de maatschappij. Hiervoor is de risicotaxatie en de delictanalyse leidend. Er wordt intensief samengewerkt met reclassering en Penitentiaire Inrichtingen (PI) en ketenpartners in het zorgveld. De gemiddelde behandelduur ligt rond de negen maanden.

Er is een basis dagprogramma voor iedere unit. De sociotherapie heeft hierin samen met de activeringsbegeleider een belangrijke rol. Daarnaast worden op maat behandelvormen geïndiceerd, zowel individueel als groepsgericht. De psychologen hebben hierin samen met de systeemtherapeut en de vaktherapeuten (PMT, muziek en beeldend) een belangrijke rol. Het behandelteam wordt gecompleteerd door een psychiater en een verpleegkundig specialist.

Voor onze medewerkers staat het geven van zorg op een persoonlijke, betrokken wijze voorop. De betrokkenheid uit zich in luisteren naar, inleven in de cliënten. De uitdaging is daarbij om de behoefte en vraag van cliënten, vanuit het gedachtengoed van Herstel Ondersteunende Zorg, in balans te houden met onze kernopdracht: de veiligheid van de maatschappij.

Wat ga je doen?
Als ervaringsdeskundige ben je voor ons een belangrijke schakel die onze cliënten begeleidt en ondersteunt in het herstelproces. Vanuit bondgenootschap, wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Zelfregie en het groei- en herstel(proces) staan zoveel als mogelijk centraal. Als ervaringsdeskundige zet je daarbij de eigen ervaringen in naar behoefte en ervaringen van de cliënt.

Je bent als ervaringsdeskundige onderdeel van het team, je neemt deel aan de verschillende overlegvormen waarin afspraken worden gemaakt wat betreft (behandel)beleid. Daarnaast lever je als ervaringsdeskundige in het team een bijdrage aan de deskundigheidsbevordering op het gebied van herstelondersteunend werken.

Als ervaringsdeskundige ben je naast het team van de FPA ook verbonden aan het Herstelpunt, waar alle ervaringsdeskundigen van Reinier van Arkel samen komen.

Kernactiviteiten (nader in te vullen met jou als collega):
  • Begeleiding en ondersteuning van cliënten en cliëntsystemen vanuit ervaringsdeskundigheid, conform het behandelplan.
  • Begeleiden van cliënten in groepsbijeenkomsten, ondersteunen van de groep in gelijkwaardige uitwisseling en daarbij fungeren als voorbeeld in gedrag en inzet.
  • Ondersteunen van de cliënt bij het ontwikkelen van een persoonlijk netwerk of bij praktische zaken (zoals het huishouden, administratie, begeleiding bij bezoek aan instanties, bij bemiddeling en conflicthantering).
  • Coördineren en organiseren van deskundigheidsbevordering (zowel in- als extern), voorlichting en (bij)scholing over herstelondersteunend werken en herstel-denken.
  • Deelnemen aan intervisie samen met andere ervaringsdeskundigen (Herstelpunt).
  • Beleidsondersteuning: aandacht voor ontwikkelingen in het vakgebied, ideeën inbrengen over (eigen) visie over kwaliteit en vernieuwingsmogelijkheden voor de herstel-ondersteunende zorg binnen de FPA en voor het Herstelpunt van Reinier van Arkel.

Wat breng je mee?
Je bent goed in staat om op je eigen herstel te reflecteren. Je kunt je werk goed organiseren. Je professionaliteit en je kwetsbaarheid zijn goed in balans. Je kunt je collega’s tips geven op het gebied van herstelondersteuning en staat zelf ook open voor feedback. Wanneer je weerstand ervaart, ga je hier op een creatieve manier mee om.

Wat wij van je vragen
  • Een afgeronde opleiding ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn (Associate Degree), opleiding ervaringsdeskundigheid (niveau 6) of een afgeronde relevante zorg-, of welzijnsopleiding op minimaal mbo-niveau zoals social work of verpleegkunde aangevuld met een relevante opleiding/cursus ervaringsdeskundigheid.
  • Ervaringsdeskundige op het gebied van detentie en forensische klinische zorg.
  • Werkervaring in de forensische zorg als ervaringsdeskundige is een pré (maar geen vereiste).
  • VOG is verplicht. Bij het ontbreken van een VOG kan RvA ondersteunen in de aanvraag voor herziening.

Wat kunnen wij je bieden?
Ons uitgangspunt is jou als medewerker centraal te stellen en bieden daarvoor ruimte om je persoonlijk en professioneel te blijven ontwikkelen. Wij geloven in de ontwikkeling van onze medewerkers en daarmee het verhogen van de kwaliteit van de zorg. We bieden verschillende e-learnings die bijdragen aan jouw ontwikkeling en de kwaliteit van zorg. Reinier van Arkel werkt samen met FiscFree, waardoor je producten zoals telefoons, fietsen en laptops met fiscaal voordeel kan kopen.

Dienstverband: We starten aanvankelijk met een contract voor bepaalde tijd. Bij een goede samenwerking kan dit overgaan in een contract voor onbepaalde tijd. Uren zijn bespreekbaar (tussen 24 en 32 uur).
Werktijden: regelmatig.
Salaris: arbeidsvoorwaarden en salariëring zijn overeenkomstig de CAO-GGZ FWG 45 (tussen € 2.870 - € 3.863 bruto per maand o.b.v. 36 uur).

Spreekt deze vacature jou aan? Solliciteer dan nu via de “Solliciteer hier” button! Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Stel dan je vraag via werken@reiniervanarkel.nl.
Wil je eerst inhoudelijk meer weten?Neem dan contact op met Désirée Versteijnen, klinisch psycholoog FPA (073-6586111).

Een vast onderdeel van het selectieproces is een referentiecheck.

Past de geschetste functie niet bij jou, maar ken je iemand waarvoor dat wel zo is? We stellen het op prijs als je deze vacature deelt.
Bij de werving en selectie van kandidaten voor deze functie houden wij ons aan het interne doelgroepenbeleid, zoals vastgesteld in het ‘Beleidskader voor Werving en Selectie’.

Contact

Behnam Hannani
Vragen over deze vacature of functie? Aarzel niet om ze aan mij te stellen.

Recente vacatures

Van Neynsel

Begeleider zorg en welbevinden Boswijk

Vught
In overleg
Stichting PSW

Voorzitter raad van toezicht PSW

Herten
0 - 36 uur
Laverhof

Vrijwilligers - Laverhof alle locaties

Schijndel
In overleg