Begeleider

Uren in overleg, parttime  

Bezorg bewoners met verschillende zorgvragen die doof, slechthorend of doofblind zijn een mooie dag. Jij maakt het verschil in de gehandicaptenzorg!
 
Waar werk je?
In Sint-Michielsgestel, Vught en Schijndel hebben wij woningen in de wijk waar wij 24-uurs zorg bieden aan bewoners die slechthorend, doof of doofblind zijn. Vaak hebben ze ook een verstandelijke beperking of bijkomende problematiek. Jij werkt als begeleider multidisciplinair samen met andere specialisten op het gebied van spraak-, taal- en gehoorontwikkeling en communicatie. Bewoners communiceren ieder op hun eigen manier. Dat kan zijn met Nederlandse Gebarentaal, vingerspelling, foto’s of schrift. Zij kunnen niet altijd goed aangeven wat zij nodig hebben. Door goed te observeren, leer je te begrijpen wat ze bedoelen en kun je hen op de juiste manier ondersteunen. We hebben verschillende locaties met verschillende doelgroepen. Zo zijn de bewoners op de locatie Plein wat meer zelfstandig en hebben zij vooral aansturing op ADL taken nodig en werk je hier in een klein team met korte lijnen. Op onze locatie Spijt hebben de bewoners meer intensievere verzorging nodig met behulp van tilliften bijvoorbeeld en wordt er integraal dagbeleving op de woning geboden. In een persoonlijk gesprek met jou bespreken we graag welke woongroep het beste bij jouw wensen en mogelijkheden past.

Dit ga je doen  
Je begeleidt bewoners die slechthorend, doof of doofblind zijn. Vaak hebben ze ook een verstandelijke beperking of bijkomende problematiek. Denk hierbij aan autisme en dementie bijvoorbeeld. Tijdens jouw diensten laat je de regie zoveel mogelijk in handen van henzelf passend bij het niveau van de bewoners. Daarmee draag jij bij aan hun zelfstandigheid en dat is waar Kentalis voor staat.   

Het kost cliënten moeite om te duiden hoe het met ze gaat, wat ze willen, of juist niet. Informatie verwerken duurt bij hen langer. De essentie bij Kentalis is dan ook communicatie; op verschillende manieren. Jij gaat samen met de bewoner op zoek naar de best passende manier. Daarbij houd jij in de gaten dat je je continu aanpast aan zijn of haar tempo.  

Jouw basis is het behandelplan van elke bewoner. Daarin staan de afspraken over de specifieke begeleiding, communicatie en zorg. Je werkt eenduidig, zodat bewoners weten wat ze kunnen verwachten. Je kunt situaties die ontstaan door gedrag en stemming van de bewoners goed inschatten en als dat nodig is, geplande activiteiten daarop aanpassen.  Je speelt een cruciale rol in hun dagelijkse leven en helpt hen om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Jouw taken zijn onder andere:

 • Lichamelijke verzorging en ADL-activiteiten en ondersteuning van dagelijkse activiteiten
 • Uitvoeren en evalueren van zorgplannen
 • Bevorderen van sociale interactie en participatie
 • Je stemt de verschillende communicatiemethoden af op de bewoners. Je maakt daarbij gebruik van communicatievormen zoals vingerspelling, een basis van Nederlandse Gebarentaal en schrijven met ondersteuning van pictogrammen; 
 • Je onderneemt activiteiten met bewoners, zoals koken, wandelen, puzzelen of een spelletje. 

Dit bieden we jou:

Je krijgt een inwerktraject waarin je nadere kennis over de doelgroep opdoet en waarbij je handvatten aangereikt krijgt hoe je het beste met de cliënten kunt werken. Bijvoorbeeld: een 'onderdompeling' waarin jij zelf gaat ervaren hoe het is om communicatief meervoudig beperkt te zijn. Of teamvergaderingen waarin de focus op de werkinhoud ligt en verschillende cursussen, waaronder de Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Nederlands Ondersteund met Gebaren. Je leest het dus goed; je hoeft nog geen gebarentaal te kunnen als je bij ons begint! 

Verder in ons arbeidsvoorwaardenpakket:  

 • Meteen een dienstverband voor onbepaalde tijd; 
 • Als begeleider ontvang je een bruto maandsalaris van €2.672,- tot €3.606,- (FWG 40) bij een volledige werkweek van 36 uur. Alle arbeidsvoorwaarden vallen onder de cao gehandicaptenzorg; 
 • Per 1 december stijgt je salaris met 2%;
 • Een dienstverband van 24, 28 of 32 uur per week (meer of minder is bespreekbaar); 
 • 144 uur vakantieverlof en 57 uur balansverlofuren (naar rato).  
 • Extra’s: 8,33% eindejaarsuitkering, pensioenopbouw bij PFZW, reiskostenvergoeding €0,16 per kilometer en onregelmatigheidstoeslag; 
 • Fijne collega’s om mee samen te werken en van te leren; 
 • Preboarding app om Kentalis alvast te leren kennen;
 • Een arbeidsvoorwaardenpakket dat je zelf kunt samenstellen. Kies jij voor een sportabonnement, een fiets of uitruil reiskosten?
 • Extra ontwikkelmogelijkheden door trainingen van GoodHabitz

Kentalis in het kort
Als landelijke expertise organisatie met circa 5000 medewerkers is Kentalis er voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. Zij kunnen bij ons terecht voor onderzoek, diagnostiek, onderwijs en zorg. Kentalis heeft scholen, zorglocaties en audiologische centra verspreid over 175 locaties door heel Nederland.

Procedure na sollicitatie 
De procedure bestaat uit een aantal stappen; Sandra Spierings (recruiter) inventariseert in een persoonlijk gesprek graag jouw wensen en mogelijkheden en brengt jou in contact met één van de teamleiders voor een kennismaking. Vervolgens is er een meeloopmoment op een woongroep en een arbeidsvoorwaardelijk gesprek.
Wanneer je bij ons start vragen we altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit is een vast onderdeel van de procedure. 

Ben je een intermediair? Wij werven zelf of met onze vaste partners. Acquisitie is niet gewenst. 

Recente vacatures