Systeemtherapeutisch werker Centrum voor Adolescentenpsychiatrie (CAP)

Waar je werkt?

Het betreft een functie binnen het Centrum voor Adolescentenpsychiatrie (CAP), onderdeel van de eenheid Herlaarhof, Kind en Jeugd divisie van Reinier van Arkel. Het Centrum voor Adolescentenpsychiatrie (CAP) biedt gespecialiseerde zorg aan adolescenten in de leeftijd van 16 tot 23 jaar die kampen met persoonlijkheidsproblematiek, al dan niet in combinatie met stemmings- en angststoornissen of andere klinische beelden die de persoonlijkheidsontwikkeling kunnen bedreigen. Deze levensfase is zowel kwetsbaar als kansrijk, en vraagt om een specifieke benadering.

Het CAP rust op drie belangrijke pijlers:
 • Diagnostiek en behandeling

Het CAP biedt diagnostiek voor complexe zorgvragen en vraagstukken aan jongeren met diverse problemen.

De specialistische behandeling richt zich voornamelijk op de persoonlijkheidsproblematiek. De behandelinterventies omvatten een breed scala aan zorg. Zo biedt het CAP vroege interventies gericht op het tijdig ontdekken en behandelen van psychische klachten om verergering te voorkomen en de chronische aard ervan te beperken. Daarnaast zijn er intensieve interventies voor jongeren met langdurige of complexere klachten. De zorg wordt zowel ambulant (individueel of in groepen) als in deeltijdprogramma’s (in groepen) aangeboden. Het CAP hanteert nog altijd het bio-psycho-sociale principe, waarbij klachten en herstel worden benaderd vanuit een triade van psychologische, systemische en medische perspectieven. Hierom investeert CAP in een gezonde discipline mix van o.a. psychologen, verpleegkundigen, systeemtherapeuten, psychiaters en vak therapeuten.
 • Onderzoek, Onderwijs en Innovatie

Binnen het CAP wordt naast klinisch werk, zoals diagnostiek en behandeling, ook sterk ingezet op klinische innovatie en innovatief denken. CAP investeert aanzienlijk in een lerend klimaat. CAP voert wetenschappelijk onderzoek uit vanuit een transdiagnostisch en ontwikkelingsperspectief. En dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door nauwe en intensieve samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen (zie voor meer APOLO - Universiteit Utrecht (uu.nl). Daarnaast investeert CAP in inhoudelijke en persoonlijke groei en er is veel aandacht voor vakinhoudelijke opleiding en bijscholing. CAP stelt jaarlijks een budget beschikbaar om, in lijn met de gezamenlijk teamdoelen en ambities, de medewerkers te ondersteunen in hun eigen professionele ontwikkeling.
 • Netwerkzorg

CAP gelooft in de veerkracht van mensen. Door netwerkprincipes toe te passen, stimuleert CAP nog altijd eigen regie en empowerment bij jongeren, in samenwerking met hun naasten. De aanpak is gebaseerd op positieve gezondheid en herstel ondersteunende zorg. CAP investeert in een gezond netwerk rondom de cliënt. Dit netwerkfunctie strekt zich uit tot zowel binnen als buiten de instelling. Denk hierbij aan samenwerking met verslavingszorg, eetstoornisklinieken, de GGD en jongerenorganisatie PowerUp073. Zo draagt CAP bij aan psychisch en persoonlijk herstel en stimuleert het de vorming en het behoud van een ondersteunend netwerk voor jongeren. Dit onder de paraplu van de: Youth-lab | een Bosch stadsnetwerk, een kenniscentrum en een proeflokaal een initiatief van CAP zelf.

Wat je doet
De systeemtherapeutisch werker is een systeemtheoretisch geschoolde en praktisch georiënteerde hulpverlener. Samen met de systeemtherapeut verdelen jullie de aanvragen voor systeemdiagnostiek, de ouderbegeleiding en/of systeemtherapeutische trajecten. Binnen het CAP hechten we veel aan de aandacht van naasten bij de behandeling van onze cliënten en hebben oog voor de dynamiek tussen de cliënt en diens omgeving. We geloven dat hierdoor het vertrouwen in elkaar verbetert. Hierdoor ontstaat een klimaat waar ouders hun kind adequater kunnen ondersteunen met de voor hen moeilijke gevoelens en situaties en autonomie. Wij geloven ook dat duurzaam herstel met goede ondersteuning vanuit het systeem beter lukt. Samen met de systeemtherapeut coach je je collega’s in het systemisch werken en draag je bij aan het systemisch denken en klimaat binnen het team. Je werkt onder supervisie van een systeemtherapeut en stemt met de regiebehandelaren af.

Wat vragen we van jou?
 • Je bent een systeemtherapeutisch werker ingeschreven in het kwaliteitsregister van de NVRG;
 • Bij voorkeur beschik je over ervaring als systeemtherapeutisch werker of systeemtherapeut binnen de psychiatrie.

Wat breng je mee?
 • Je bent een teamplayer en verbinder die blij wordt van multidisciplinair werken; je draagt aan werkplezier en aan een open communicatiecultuur
 • Je hebt ervaring of interesse in het werken met adolescenten met persoonlijkheidsproblematiek
 • Je hebt kennis van de sociale kaart binnen onze regio.
 • Je bent communicatief vaardig, resultaatgericht, stressbestendig en gericht op samenwerken.

Wat bieden we je?
Bij Herlaarhof - Reinier van Arkel werken mensen die blij zijn met jou als collega. Wij bieden je een inspirerende en professionele werkomgeving waarin je in de gelegenheid bent je competenties in te zetten en waar ruimte is voor verdere ontwikkeling. Om dit te realiseren hebben wij een eigen Reinier Academie die allerlei opleidingen, cursussen en trainingen aanbiedt. Persoonlijke wensen waarin wij organisatorisch een rol kunnen spelen, bespreken wij graag met je.
 • Inschaling binnen FWG 50 van de cao-ggz (€3218-€4263);
 • Een dienstverband van 24-36 uur per week;
 • E-learnings via LEO. En een breed aanbod aan opleidingen en trainingen;
 • FiscFree; dit geeft de mogelijkheid om producten zoals telefoons, fietsen en laptops met fiscaal voordeel te kopen.

Meer weten en reageren?
Ben je enthousiast over de rol van systeemtherapeut bij het CAP? Reageer dan via de "solliciteer hier" button op de vacaturepagina op de werken bij website van Reinier van Arkel!

Heb je inhoudelijke vragen of wil je een keer meelopen? Neem dan contact op met Dorien van Erp, systeemtherapeut, bereikbaar via:06-13735231 of Karin van Erve, manager zorg bereikbaar via: 06-13969950.

Een vast onderdeel van het selectieproces is een referentiecheck. Past de geschetste functie niet bij jou, maar ken je iemand waarvoor dat wel zo is? We stellen het op prijs als je deze vacature deelt. Bij de werving en selectie van kandidaten voor deze functie houden wij ons aan het interne doelgroepenbeleid, zoals vastgesteld in het 'Beleidskader voor Werving en Selectie'.

Contact

Karin van Erve
Vragen over deze vacature of functie? Aarzel niet om ze aan mij te stellen.

Recente vacatures

IMW regio Tilburg

Algemeen maatschappelijk werker

Tilburg
24 - 28 uur
Humanitas DMH

Ambulant begeleider Homerun West Brabant

Breda
24 - 32 uur
Jeugdbescherming Brabant

Jeugdbeschermer regio 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch
28 - 36 uur