Vrijwilliger één op één - maatje ouderenzorg | Tilburg | uren in overleg

Als vrijwilliger word jij het maatje van één van onze bewoners met een vorm van dementie. Per bewoner verschillen de activiteiten die jullie samendoen. Net wat zowel bij jou als bij de bewoner past. Vrijwilligerswerk op maat dus.

In het kort

Als vrijwilliger word jij het maatje van één van onze bewoners. De meeste van onze bewoners hebben een vorm van dementie. Per bewoner verschillen de activiteiten die jullie samen doen. Net wat zowel bij jou als bij de bewoner past. Vrijwilligerswerk op maat dus.

Wat ga je doen?

Jij wordt het maatje van mevrouw De Laat*. Mevrouw de Laat is 87 jaar en heeft Alzheimer; één van de vormen van dementie. Op goede dagen heeft ze er plezier in om samen met jou door het gebouw te struinen en lekker met je te kletsen. Al is het soms lastig om te volgen wat ze precies bedoelt. Ook van samen muziek luisteren, bij mooi weer buiten een wandeling maken, een simpel spelletje doen en oude foto’s kijken wordt ze heel blij. Op slechte dagen is ze bozig en verdrietig en is het lastig om contact met haar te maken. Maar ook dan vindt ze het fijn dat je er bent. Al laat ze dat niet altijd merken. Praten is op dat soort momenten vaak niet nodig. Gewoon het gevoel dat er iemand is. Alléén voor haar. Iemand die simpelweg naast haar zit. Zonder oordeel. Die even een warme hand op haar arm legt. Dat maakt haar weer rustiger.

Praktisch

Om een goed contact en een vertrouwensband te kunnen opbouwen, is het fijn als je met enige regelmaat beschikbaar bent om vrijwilligerswerk te komen doen. Één keer per week één of twee uurtjes is daarbij al voldoende. Meer mag natuurlijk altijd. Als vrijwilliger kun je op alle dagen van de week, voornamelijk in de ochtenden of middagen, iets voor onze bewoners betekenen. Ook in de weekenden.

Wie zoeken wij?

De mensen die bij ons wonen zijn veel méér dan hun ouderdom of hun ziekte. Allemaal dragen ze een eigen en uniek verhaal met zich mee. Van jou vragen we dan ook dat je oprechte en warme belangstelling hebt voor dit verhaal én de mens achter het verhaal. Daarnaast heb je het geduld om contact te maken met de bewoner en trek je het je niet persoonlijk aan als dit soms even niet lukt. Er zijn overigens altijd collega’s om je heen aanwezig die graag bereid zijn om je te helpen met tips. Je schroomt niet om hen om hulp of advies te vragen als je er zelf even niet uitkomt. Ook vinden we het belangrijk dat je rust uitstraalt en dat je mee kan gaan in de belevingswereld van de bewoner. Geluksmomentjes haal je daarnaast uit de kleine dingen: een glimlach van een bewoner of een bewoner die je ziet opleven bij het horen van dat éne liedje van vroeger. Daar doe je het voor!

Bij voorkeur heb je al enige kennis van (omgaan met) dementie. Heb je dat nog niet, dan ben je in ieder geval bereid om je hierin te verdiepen en in wat het betekent om deze ziekte te hebben. En, ook al ben je vrijwilliger, je beseft dat het belangrijk is dat we op je kunnen bouwen. Onze bewoners kijken namelijk echt uit naar hun één op één moment met jou als vrijwilliger.

Wat hebben we jou te bieden?

Je krijgt weliswaar geen vergoeding of salaris, maar je krijgt er zeker iets voor terug! Het belangrijkste daarbij is dankbaarheid en mooie, waardevolle momenten en ontmoetingen. Daarnaast zien we jou vanzelfsprekend als onderdeel van ons team. Je kunt rekenen op goede begeleiding door een vrijwilligerscoördinator en de collega’s met wie je samenwerkt. Daarnaast bieden we een korte interne scholing aan over omgaan met dementie. Kortom: wij zorgen voor professionele ondersteuning en duidelijke afspraken. Daarnaast zorgen we voor een vrijwilligersovereenkomst.

Enthousiast?

Heb je interesse in werken als vrijwilliger bij De Leyhoeve en wil je direct solliciteren? Klik dan op de ‘reageer-button’ en laat je gegevens achter. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Wil je eerst meer weten of heb je vragen? Geen probleem! Bel of stuur een appje naar Evelien Meeus, recruiter, op 06 86 89 52 33.

Tot snel!

*Mevrouw De Laat is een verzonnen naam.

Contact

Evelien Meeus
recruiter
Vragen over deze vacature of functie? Aarzel niet om ze aan mij te stellen.

Recente vacatures

Van Neynsel

Begeleider zorg en welbevinden Boswijk

Vught
In overleg
Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI)

Klinisch Fysisch Medewerker (36 uur)

Roosendaal
Fulltime
Het Laar

Zelfstandig werkend kok

Tilburg
Parttime / Fulltime