Jeugdreclasseerder Oost/West Brabant

Samen veilig
Jeugdbescherming Brabant vindt het belangrijk dat kinderen zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Als dit wordt bedreigd, grijpt Jeugdbescherming Brabant in. We zetten onze expertise op het gebied van jeugdbescherming en jeugdreclassering in (vrijwillig of binnen een maatregel), beschermen en ondersteunen. Samen met het gezin en het sociale netwerk. We werken aan een veilige thuissituatie, zodat ruimte ontstaat voor een positieve ontwikkeling op basis van eigen kracht. Jeugdbescherming Brabant werkt volgens de uitgangspunten van Samen veilig.

Werken met liefde en lef
Als jeugdreclasseerder help je jongeren die in aanraking zijn gekomen met politie en/of justitie. De jongeren zijn tussen de 12 en 23 jaar oud en worden verdacht van of zijn veroordeeld voor een strafbaar feit. Dit kan bijvoorbeeld diefstal, vernieling, schoolverzuim maar ook een zwaarder strafbaar feit zijn.

Het doel van een jeugdreclasseerder is om de jongere een zelfstandige levensstijl aan te leren, met daarbij het hoofddoel het voorkomen van recidive.

Wanneer de jongere een straf opgelegd krijgt, wordt aan de jongere uitgelegd wat de straf inhoudt. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt aan welke voorwaarden er gehouden dient te worden. Bij dit proces worden eveneens ouder(s) en/of verzorger(s) betrokken. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke betrokkenen belangrijk zijn om jongeren te helpen niet meer te recidiveren. Een jeugdreclasseerder maakt vervolgens met de jongere en het systeem een plan van aanpak Jeugdreclassering ter voorkoming van recidive en rapporteert periodiek de voortgang op de doelen en de opgelegde (bijzondere) voorwaarden. Deze voortgangsrapportages worden besproken met een team van collegae en een gedragswetenschapper. Daarbij behoort het inzetten van passende hulp eveneens tot jouw taken.

Als jeugdreclasseerder ben je bezig met:

  • het uitvoeren van de maatregelen opgelegd door de Kinderrechter, Officier van Justitie of Raad voor de Kinderbescherming;
  • het inschatten van de te verwachten begeleiding. Je verricht hiertoe onderzoek naar de persoonlijke omstandigheden van de jeugdige;
  • samen met de jeugdige en/of het gezin bespreken, opstellen en uitvoeren van een passend hulpaanbod;
  • onderzoeken en beoordelen van de noodzaak tot het nemen van beschermende maatregelen;
  • juridisch onderbouwen en rapporteren van je resultaten;
  • bemiddelen en adviseren bij het zoeken naar een passend hulpaanbod en waar nodig de cliënt doorverwijzen;
  • een nauwe samenwerking opbouwen en onderhouden met de ketenpartners;
  • de Raad voor de Kinderbescherming informeren over het verloop van de begeleiding via rapportages en het bijwonen van de strafzitting.

Dit doe je niet alleen, dit doe je samen met een team van bevlogen collega’s, je teamleider en gedragswetenschappers.

Bevlogen in jouw werk
Wie met liefde en lef werkt, verdient zelf ook het allerbeste. Zodra je start als jeugdreclasseerder mag je rekenen op een gedegen inwerkprogramma en mooie arbeidsvoorwaarden. Dit zijn, op basis van een fulltime dienstverband (36 uur), onder andere:

• een bruto maandsalaris in schaal 10 CAO Jeugdzorg (min. € 3.352,22 en max. € 5.036,05)
• 8% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering over bruto jaarsalaris;
• 200 vakantie-uren per jaar;
• mogelijkheden in hybride werken (flexibel en activiteit gebonden werken);
• een reiskostenvergoeding & een thuiswerkvergoeding;
• een Smartphone en laptop;
• een compleet opleidingsprogramma (functiescholing), gegeven door collega’s;
• volop aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Jij doet ertoe!
Jij maakt samen met je collega’s als jeugdreclasseerder het verschil voor jeugdigen die in een onveilige situatie verkeren. Je kan aan de slag als jeugdreclasseerder als je stevig in je schoenen staat, energie krijgt van het werken met jongeren, weerstand kan doorbreken en waarde hecht aan samenwerken in een fijn team. Ben je ook integer*, stressbestendig, houd je van complexe problematiek en ben je flexibel inzetbaar, dan maak je echt het verschil.

Je hebt in ieder geval:
• een relevant HBO diploma (SPH, MWD, Social Work, Pedagogiek);
• kennis van het jeugdstrafrecht of bereid je dit goed eigen te maken.
• bij voorkeur werkervaring binnen de ( jeugd)reclassering of een forensische werksoort.
• een (voorlopige) SKJ registratie;
• een rijbewijs en beschikking over een auto.

Ja, ik heb interesse
Samen veilig begint bij jou. Of eigenlijk begint het bij jouw sollicitatie naar deze functie van jeugdreclasseerder.
Vragen? Stel ze gerust! Mark Verstappen, Teamleider Primair Proces, beantwoordt je vragen via m.verstappen@jbbrabant.nl

Jeugdbescherming Brabant werkt met liefde en lef
Wij zijn Jeugdbescherming Brabant. Wij werken met liefde en lef aan het veilig laten opgroeien van kinderen. Samen met de mensen in en om de thuissituatie van een kind kiezen we voor de beste aanpak. Jaarlijks helpen we ongeveer 3000 kinderen en jongeren. Wij voeren maatregelen uit na een uitspraak van de kinderrechter, zoals een ondertoezichtstelling, voogdij en jeugdreclassering. Dit doen we in heel Brabant vanuit onze vestigingen in Tilburg, Etten-Leur, Helmond en ‘s-Hertogenbosch. Samen met zo’n 400 bevlogen collega’s die zonder twijfel kiezen voor de veiligheid van het kind. Meer informatie over ons?
Ga naar www.jeugdbeschermingbrabant.nl

*Integer: we vragen om een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en mogelijk doen we een check op conflicterende belangen.

Recente vacatures

Reinier van Arkel

Begeleider - Regioteam Vught e.o.

Vught
28 - 36 uur
Mijzo

Social Worker

Raamsdonksveer
In overleg
GGZ Westelijk Noord-Brabant

Sociotherapeut

Halsteren
20 - 24 uur